Syltetøy av ville plommeslangplommer

toast

Vi hadde altså 1,2 kilo plommer etter plommeslang. Jeg er ikke så voldsomt ivrig på tradisjon og perfeksjon, så å fjerne plommestenene var helt uaktuelt – unødvendig arbeid. Dessuten er jeg vant til plommesyltetøy med stener da min farmor alltid lot dem være i når hun kokte plommene. Du kan fjerne dem etterhvert som du har det på toasten isteden. Oh, I almost forgot –  et tips til frokost er å ha litt biola naturell yoghurt i en skål  (biola uten sukker om det finnes) og så røre inn et par teskjeer med plommesyltetøy. Himmelsk!

Jeg gjorde følgende når jeg lagde syltetøy…

 

  • 1,2 kilo plommer med stener
  • litt under halvparten med sukker, ca. 500 gram
  • saft av 1 sitron
  • 1 dl vann

Skyll plommene og ha dem over i en stor kjele sammen med sukker og sitronsaft. Det er lurt å ikke ha bare overmodne plommer, ha i noen som er litt mindre modne også. Kok opp og la småkoke over middels til lav varme i 40-45 minutter. Du burde røre om og passe på hele tiden slik at det ikke koker over eller at det setter seg fast i bunnen. Jeg tok ikke noe syltetøytest da jeg ikke trenger noe perfekt fast syltetøy. Dessuten synes jeg et tyktflytende plommesytetøy er best, og det får du ganske helt sikker ved å følge denne metoden. Steriliser glass ved å koke dem godt med vann i 10 minutter. Eventuelt kan du skylle glassene i glovarmt vann og deretter la dem stå i ovnen på rundt 140 grader i ca. 20-30 minutter. Lokkene, og evt. gummiringene, bør du koke i vann i ca. 10 minutter, men over middels til lav varme. Fosskoker disse kan de ble skadet, Hell det kokende varme syltetøyet over i varme steriliserte glass og tørk godt av kantene. Skru på lokkene og la kjøle av i romtemperatur til dagen etter. Du kan godt la glassene stå opp ned for å forsegle dem, eller gjøre det mer lufttett (for holdbarheten). Oppbevar syletøyet i kjøleskapet i flere uker.

Mulig dette syltetøyet ikke holder i månedsvis i kjelleren, men det holder lenge nok i forhold til mengden du kommer til å spise av dette produktet…

 

Leave a Reply