Plommeslang

 

plums

Miniplommer fra plommeslang

Å lage syltetøy og saft og andre deilige saker fra sommerens frukter og bær er en helt vanlig og ganske selvfølgelig ting for mange.  Bor du i London og har hverken bærbusker, plommetrær eller epletrær i hagen – eller en tante eller bestemor som høster villig fra skog og fjell, ja da må du ty til slang. Plommeslang, rettere sagt. Atelier mitt ligger rett ved siden av en liten elv som går under toglinjen og ned mot River Thames. Her spaserer jeg nesten daglig. Og når man spaserer slik rundt her og der, ja, da oppdager man også spennende ting.

harvesting

Londonkjøkkens medhjelper plukker plommer fra grener som henger over et gjerde..

Det begynte med at vi stadig vasset i noe klissete i det vi passerte et lite gatekjøkken som ligger i en bakgate. Jeg trodde først at det var noen giftige frukter eller bær som hadde ramlet ned fra et tre, men jeg synes stenene liknet veldig på plommestener. Derfor klatret jeg opp på en betongsøyle for å rekke et av disse bærene som fortsatt hang på treet (et tre som riktignok var på en industrieiendom, men hvis gren hang tungt og fint over gjæret og fortauet). En kjapp smakstest av dette “bæret” og en haug med plommesyltetøyglass danset foran meg i solgul harmoni. Definitivt plommer, og noen ekstremt søte og gode plommer også.

jars

Tre glass med gult plommesyltetøy ble resultatet fra første plommeslang

Etter solnedgang tok vi med oss en stige og gikk seriøst til verks. 1,2 kilo med små plommer på størrelse med store oliven var fangsten, og tre glass med deilig gyllent plommesyltetøy ble resultatet. Uka etter gjentok vi eventyret hvorpå vi også  høstet fra et tre med røde plommer. Resultat ble tre glass til. Så enkelt, så tilfredsstillende og så utrolig bra at dette er laget på gratis og ville Londonplommer! Nå trenger vi bare en lengre stige slik at vi rekker opp til resten av plommene. Nå har jeg blitt veldig plommevar så jeg kan tipse om at det er et tre på en av bussholdeplassene ved Highbury Corner, om du er interessert. Mine trær forblir en liten hemmelighet. Det er forresten ikke bare plommer vi finner i denne byen. Vi har funnet et liten grønn lunge rett ved samme elv (ved atelieret) hvor det er fullt av bjørnebærbusker. Så langt har det blitt bjørnebærsaus (spist sammen med vaniljeiskrem) samt to glass bjørnebærsyltetøy.  Gå på jakt, hvorenn du befinner deg – du kan finne en hyggelig overraskelse… Oppskrift på plommesyltetøy finner du her.

plumss

Røde og gule plommer kokes til syltetøy – fangsten fra slang nr. 2

toast

Frokost – ingenting slår toast med smør og hjemmelaget plommesyltetøy

Leave a Reply