Londons kafferevolusjon og Monmouth Coffee

 

monmouth1

Cappuccino ved utsalget i Monmouth street i Covent Garden

Monmouth Coffee Company er kanskje ikke noe nytt for velinformerte kaffe-elskende Londonturister da dette kaffebrenneriet har holdt på en god stund. De har brent kaffe i London siden 1978 og startet i kjelleren her i Monmouth Street i Covent Garden. Siden har de utvidet til Bermondsey og Borough Market.  Og så kom en enorm kaffebølge som tok London med storm. En bølge som virker som om den bare blir større og større. Det popper opp en ny kaffebar omtrent hvert minutt. Monmouth var ute lenge før denne bølgen – og de består, sikkert med samme prinsipper som tidligere. Bortsett fra at de i 2007 oppdaterte brenneriutstyret sitt fra 60-tallet og skaffet seg helt nye maskiner fra Bologna. Kanskje var denne beslutningen påvirket av den nye kaffebølgen som startet mer eller mindre på samme tid. De hevder selv at det var fordi firmaet som lagde kaffemaskinene de brukte sluttet å produsere i 1960 og at Monmouth ville flytte inn i moderne tid med ny teknikk.

monmouth3

Monmouth filterkaffe

Apropos kaffebølge;  i forrige uke var jeg i Shoreditch i øst-London, noe jeg ikke er så veldig ofte lenger, men på tross av at det bare var noen få måneder siden jeg var der sist så kunne jeg telle flere nye kaffesteder. Dette te-drikkende folk har blitt helt ville etter kaffe, og det er ofte new-zealandere og australiere som serverer londonere det perfekte brygg i lokaler av treverk, murstein og betong. Kaféene har gjerne doble navn som Mouse & De Lotz, Fernandez & Wells, Climpson & Son, Wild & Wood, Foxcroft & Ginger, and so on and so forth. Denne coffee craze’en kalles the third wave of coffee. Den første waven i Storbritannia var kaffen som vanlige folk lagde hjemme, og da gjerne pulverkaffe. I land som Italia har de vel aldri hatt noen wave, da de har hatt god kaffe lenge før noen som helst bølge, og i Norge har vi jo hatt sans for skikkelig kaffe lenge før britene. Så åpnet Starbucks og Costa og Nero kaféer i UK, noe som inspirerte britene til å lage hjemmelaget presskanne kaffe. Dette var the second wave. Her i London startet the third wave of coffee med kaffe for nerder og de spesielt interesserte før det ble en kafferevolusjon.

monmstreet2

Seven Dials i Covent Garden hvor 7 gater møtes, hvorav en er Monmouth street

Dette var ikke lenge etter at jeg flyttet hit i 2005. Termen third wave er visstnok amerikansk og ble etablert i 2002 (med røtter helt tilbake til 1960-tallet, og kanskje til og med til norske gode gammeldagse koke- og filterkaffevaner?). I Oslo kan man kanskje kalle Kaffebrenneriet en slags second wave, og det aller siste på kaffemoten i Norge i dag likner vel ganske mye på the third wave her i London. Uansett, her er det altså kaffens opprinnelse, ristingen av bønnene og metoder for brygging som står i fokus. Som for eksempel temperatur og hastiget eller trykk på vannet når det går gjennom kaffen og så videre.

monmouth2

Brioche og kaffe i en liten bås av tre

Jeg har besøkt mange av disse third wave kaffesteder, og det er hippe og kule steder gjerne med hipstere som brygger og serverer, og det er en fryd å sitte ned i mange av kaféene. Likevel, jeg må innrømme at disse kompliserte bryggene ikke alltid smaker mye bedre enn en ærlig espresso fra en gammel italiensk kafe. Ofte tar det 10 minutter før kaffen er ferdiglaget om du bestiller en filterkaffe. Men – nå handler ikke the third wave bare om ekstreme filterkaffeprosesser, det handler om god kaffe med nye navn. Som f.eks. long black, flat white og piccolo. Roughly speaking, en americano, en cappuccino (uten særlig skum) og en dobbel macchiato, for å bruke litt mer familiære termer. Ofte foretrekker jeg Costa Coffee –  de har en god espresso, men hold deg unna de større drikkene med melk, da forsvinner den gode kaffesmaken. Selv om Costa er en stor kjede for folket, så har de brent og solgt kaffe i London siden 1971, dog ikke med egne kafeer før på midten av nitti-tallet, omtrent da det første Kaffebrenneriet åpnet på Bislet i Oslo.

monmstreet

Gate og kaffebryggeri med samme navn

Ja, så var det Monmouth Coffee. Det virker som om de har klart å holde stilen og integriteten gjennom hele denne tredje bølgen av kaffe, og de fortsetter å levere kaffebønner til utallige kaffebarer, kafeer og restauranter i hele London. Og i tillegg til de faste kaffetørste morgenfuglene som står i lange køer før de skal på jobb så er Monmouth Coffee i Covent Garden blitt en turistattraksjon hvor det stort sett aldri er mulig å få sitte ned. Med mindre du gjør som meg og ankommer rett før stengetid og nyter et valg av sittemuligheter. Monmouths kaffe er knallgod. Likeså briochen deres. Og så kan du kjøpe sjokoladetrøfler som smelter i munnen. Spesielt trivelig er det å sitte på benken utenfor og se på livet i Monmouth street. Denne kafferevolusjonen har resultert i at jeg nå kan finne stilige lokaler med ordentlig kaffe og gode croissanter på annenhvert gatehjørne. Det var helt utenkelig for under ti år siden.. Her er den ultimate guiden for third wave kaffesteder i London:  The London Coffee Guide. Du kan også sjekke kaffesteder her på bloggen.  Monmouth Coffee Company.mcoffee

Leave a Reply