Karamell-is med mandler

 

KaramellBAasen

Denne iskremen er en liten drøm av en dessert med karamell i store doser! 

Karamell-is:

  • 250 g sukker
  • 3 dl fløte
  • 50 g smør
  • 5 eggeplommer, lett sammenvispet
  • 5 dl helmelk

Karamellmandler:

  • 100 g sukker
  • 1 dl fløte
  • 60 g mandler, grovhakkede
  • litt knust havsalt (kan sløyfes)

 

For å lage karamellmandler varmer du først sukkeret i en stålstekepanne over middels varme til det begynner å smelte i kantene. Beveg på pannen for jevn varme. Bruk en tresleiv og rør såvidt fra kanten mot midten. Når alt sukkeret er karamellisert og har blitt mørkere skrur du ned varmen og rører inn fløten og mandlene. Bland raskt sammen slik at mandlene blir godt dekket med karamell og pass på at det ikke blir brent. Rør inn salt om du bruker dette. Ta kjelen av platen og spre karamellblandingen over på et matpapir. Når karamellmandlene er avkjølt skal det være ganske seigt og litt knasende.

For å lage iskremen smelter du sukkeret som over og rører inn smøret til du får en jevn tykk blanding. Det gjør ikke noe om det har blitt litt klumper av sukkeret da du skal sile blandingen senere. Hell deretter fløten over i kjelen og rør godt over lav  varme til du får en jevn blanding. Gjør klar en ren kjele og plasser en metallsikt over. Hell så karamellblandingen gjennom silen –  slik får du en silkemyk iskremblanding. Tilsett til slutt melken og varm opp over middels til lav varme. Rør stadig om til blandingen begynner å tykne. Skru varmen til det laveste og rør om til blandingen har tyknet litt til – omtrent 5 minutter. Pass på at det ikke begynner å koke for da skiller blandingen seg. Avkjøl.

Ha blandingen over i en iskremmaskin og følg bruksanvisningen til maskinen du bruker. Hvis du vil gjøre det for hånd heller du blandingen over i en plastboks og lar den stå i fryseren i ca. 1 1//2 time. Ta boksen deretter ut og ha isblandingen over i en bolle. Bland raskt med miksmaster (eller en visp) i noen sekunder. Hell tilbake i plastboksen og sett den i fryseren. Gjenta dette tre-fire ganger eller mer i løpet av fryseperioden for en saa smidig iskrem som mulig. Det kan fort dannes iskrystaller om du ikke rører ofte nok. Når iskremen har tyknet fordeler du jevnt med klumper av karamellmandlene. Bruker du iskremmaskin rører du karamellmandlene inn i  iskremen før du setter den i fryseren. La stå over natten.

 

Leave a Reply