Ricotta

 

Ricottathumb

 

Ricotta er en italiensk ferskost (laget av enten sauemelk, kumelk eller geitemelk. bl. a.) som brukes i middagsretter og kaker. På Sicilia spesielt brukes ricotta i de lekreste kaker og desserter. Der er det også vanlig å bruke ricotta salata, en lagret fastost som kan minne litt om en vellagret pecorino. Ricotta salata brukes blant annet i den berømte retten Pasta alla Norma. Denne osten er nok ikke lett å finne i Norge, men du kan erstatte den med pecorino eller parmesan om du vil.

Men – det er ikke den osten vi skal lage her, her lager vi den milde ferske varianten.

Frokostforslag: ristet surdeigsbrød med et fint lag smør, toppet med ricotta og nyrørte bringebær…

 

For ca. 300 gram ricotta trenger du:

 • 2  liter helmelk
 • 6 ss sitronsaft

Ha melken over i en kjele og varm opp til ca. 85-90 grader. Det er best å bruke et termometer, men om du ikke har dette så vet du omtrent når melken har nådd denne temperaturen når du ser den begynner å skumme litt og “krabbe” opp kantene. Ta kjelen av varmen og ha sitronsaft over i melken. Rør om et par ganger – ganske snart begynner melken å dele seg. Stopp å røre og la blandingen stå i fem minutter. Gjør klar en stor sil dekket med et tynt bomulls- eller linklede. Nå kan du helle melken over silen (du kan eventuelt bruke en hullsleiv og ta osten opp av mysen). La renne av i 5 til 15 minutter avhengig av hvor myk eller hard du ønsker osten. Jo lengre tid osten renner av jo fastere blir den. Press deretter osten forsiktig i en bolle eller et par mindre boller. Sett i kjøleskapet.

Et par ting du kan lage med ricotta…

Lasagne med ricotta og spinat: Surr to finhakkede løk og tilsett tre knuste hvitløksfedd. Bland inn 200 gram fersk spinat og rør rundt til den har myknet. Ha i ca. 250 gram ricotta og bland. Smak til med salt. Kok 12 lag lasagne i to-tre minutter. Gjør klar fire middagstallerkner og legg lasagne og ricottablanding lag på lag. Topp med revet parmesan og nykvernet pepper.

Ricottakake med sitron: Varm ovnen til 180 grader. Smør en 18cm kakeform. Rør smør (180 gram) og sukker (160 gram) hvitt, og ha i et egg av gangen. Bland godt. Tilsett ricotta (250 gram) og finrevet skall av tre sitroner samt saften av en. Sikt inn 120 gram hvetemel, en teskje bakepulver og en teskje vaniljesukker og bland til en jevn røre. Stek på midterste rille i ca. 40 minutter.  

2 Responses

 1. Torill Funderud says:

  Hei!
  Hvor mange egg i ricottakaka? Tre?

  • Birgitte says:

   Hei!
   Sorry glippen her, men det skal holde med to store egg, evt. tre smaa. Dette er en ganske syrlig kake (noe jeg selv er veldig glad i), men reduser til skall av to sitroner om vil. Og vil du prove en enda deiligere ricottakake (som ikke er saa enkel som denne), kan du teste denne her: http://londonkjokken.com/ricottakake/. Lykke til!

Leave a Reply