Brioche

BriocheLoff8Aasen

 

Brioche tar litt tid å lage, men om du lar deigen til denne smør- og eggbaserte gjærbaksten stå i kjøleskapet over natten og gir den nok hevingstid, så har du behersket kunsten med å lage den perfekte brioche. Brioche er ikke en søt gjærbakst, men du kan fylle den med søte ting, eller du kan nyte den varm med smør og marmelade til. Her har du grunnoppskrift på brioche samt en kanelsnurrversjon.

Grunnoppskrift

 • 300 g hvetemel, hvorav ca. 150 g er av type 00
 • 15-20 g fersk gjær, eller ca. en halv pakke tørrgjær (rundt 7gram)
 • 40 g sukker
 • 1 ts salt, ca. 8-9 g
 • 3 ss melk, lunken
 • 4 egg
 • 150 g meierismør, romtemperert og i terninger + ekstra til smøring av form
 • 1 egg til pensling

Ha mel, sukker og salt i bollen på en miksmaster og bland lett med hånden. Ha  gjæren og den lunkne melken i en liten bolle og bland godt. Pisk eggene lett og hell over det tørre sammen med gjær og melk. Kjør miksmasteren med deigkrok på middels styrke i et par-tre minutter til du har en elastisk deig. Bruk en slikkepott til å samle deigen hvis den har festet seg opp kanten på bollen. La miksmasteren gå mens du tilsetter et par smørterninger av gangen. Miks i tre-fire minutter eller til alt smøret er blandet inn til en smidig og elastisk deig. Dekk bollen med plastfolie og la stå til heving et varmt sted i 1 time, eller til deigen er doblet i størrelse. Kle en lav form med plastfolie, slik at folien kommer godt over kantene og dryss litt mel over. Når deigen er ferdighevet rører du den kraftig med en sleiv i noen sekunder, og heller den deretter over i formen med folien. Dryss litt ekstra mel over deigen og fold folien lett rundt. La stå i kjøleskapet over natten. Nå er briochedeigen klar til å bakes på ønsket måte. Det beste resultatet får du ved å bruke hvetemel av type 00 sammen med vanlig hvetemel. Briochedeigen skal heves tre ganger. Først 1 time på et varmt sted, deretter over natten i kjøleskapet, og til slutt 1 time etter at du har formet deigen. Ettersom briochedeigen er veldig seig og myk, blir den lettere å jobbe med når den er kald. Er deigen fortsatt veldig seig, kan du tilsett litt ekstra mel under utbaking, men ikke for mye da dette gjør briochen tung. Det kan lønne seg å ha litt smør under bakepapiret når du kler formene slik at du kan lime papiret fast. Brioche skal være godt gyllen, men dekk den til med bakepapir under baketiden om den blir altfor mørk. Dette vil variere fra stekeovn til stekeovn. Trinn1

Briocheloff

 • 1 porsjon briochedeig (ferdig kaldhevet)

Smør en brødform godt med smør, eller kle den med bakepapir. Ha litt mel på benken og skjær den kalde briochedeigen 8 like emner. Bruk pekefingeren til å folde kantene på hvert emne inn mot midten til du har fått en rund og jevn side på undersiden. Snu bollen rundt og plasser hånden rundt som en kopp. Rull forsiktig til du har en perfekt rund bolle. Plasser emnene i brødformen og kle med plastfolie og et tynt klede. La stå til heving i 1 time på et varmt sted til bollene er doblet i størrelse og har hevet seg i hverandre. Pensle forsiktig med pisket egg og bak i ovnen på 180 grader i ca. 30-35 minutter.

Trinn

Kanelsnurrbrioche

 •        1 porsjon briochedeig (ferdig kaldhevet)
 •        2 ss mykt smør
 •        3 ss sukker
 •        kanel

Smør litt smør i en kakeform på ca. 20 cm og kle den med bakepapir. Dryss litt mel på benken og kjevle ut deigen til en rektangel på ca. 20×40 cm. Ha smør utover flaten og dryss sukker og kanel over. Rull langsiden av deigen til en pølse. Skjær ca. 12-13 biter av deigen og plasser dem ned i kakeformen. Ha plastfolie og et tynt klede over formen og sett til heving på et varmt sted i 1 time. Pensle med pisket egg og bak i ovnen på 180 grader i ca. 30-35 minutter.

    Kanel

Leave a Reply