Bloomsbury

 

aGeorgian

Georgian arkitektur – John’s street

 

Bloomsbury ligger i sentrum av London mellom Holborn i sør og Euston Road i nord. Dette er Charles Dickens’ nabolag og et av de vakreste stedene i  London. Jeg har bodd 8 forskjellige steder i London i løpet av 8 år, hvorav et av stedene var et steinkast fra Bloomsbury. Hver dag spaserte jeg gatelangs i denne delen av London, som er av de fredeligste stedene man kan finne i en ellers intens og hektisk storby. Skal man overleve en by som London må man droppe tuben og bussene, ta på godskoene og starte spaserturen. Og da snakker vi ikke om en spasertur fra monument til monument eller shoppinggate til shoppinggate. Det er når man spaserer uten definitive mål at man opplever denne byen på et dypere plan, med dens arkitektur, mennesker, cafeer, gallerier, parker, bikkjer, unger og andre kuriositeter man ellers aldri ville ha oppdaget når man er litt for målbevisst. Man må være en flaneur for å finne sjelen i byen og for å la seg overraske av hva som måtte befinne seg i gatene. Og ikke minst for å finne de aller beste stedene for den aller beste koppen med kaffe.

aStreet

Whidborne street

Stedet de fleste besøkende har streifet innom i Bloomsbury er British Museum, som ligger på kanten mot Tottenham Court road. Selv om British Museum absolutt er verdt en visitt, så kan det være en overveldende opplevelse som dessverre fører til at mange flykter støket for ‘lettere’ aktiviteter som shopping i Oxford street eller en lunsj i Covent Garden. Men Bloomsbury bør ikke oversees med et slikt kort besøk. Dropp British Museum foreløpig, dropp Oxford street, Covent Garden, dropp alle severdighetsplaner og skaff deg et minikart over sentrum av London og spaser gjennom Bloomsbury. Finn deg et hotell i Bloomsbury slik at du har denne perlen på dørstokken. Å våkne opp i Bloomsbury er bedre enn å våkne opp i Bayswater og måtte dra på tvers av sentrum og bli utslitt før du engang har startet spaserturen din. Kost på deg de få ekstra pundene det koster å ta inn på et hotell her. Du sparer det antakelig inn på fraværet av shopping uansett, og du kommer til å oppdage helt nye sider ved London, og garantert nye sider ved deg selv.

IMG_0795

Det finnes selvsagt et hav av ting å utforske i Bloomsbury, men dette er bare ment som en oppfordring til å ikke gjøre noe som helst annet enn å spasere, observere, drikke kaffe og bli kjent med London på en måte du ikke har gjort tidligere. Og kanskje du til og med tar med deg ideen hjem og prøver deg utenfor din egen dør i din egen by.

HotelRussel

Hotel Russell

London Review of Books, Bury Place

Start turen med en kaffe –  og gode bøker. En kaffe gir deg en god dose energi for oppstart på en tre-fire timers spasertur (inkludert stopp) og kanskje finner du en bok om Bloomsbury som du kan ta med på veien. London Review of Books – en bokhandel med en super kafé – ligger i sørenden av Bloomsbury. Dette er ikke en high street bokhandel så du vil finne et helt spesielt utvalg av kvalitetsbøker som ikke nødvendigvis topper salgslistene. I kaféen kan du nyte saftige kaker som blant annet Rosemary and Olive cake. Og om du vil starte dagen med en te istedenfor kaffe, så velg Jasmin Pearl Tea. Ikke minst for hvordan teen blir servert.

 

awoman

Marchmont Street

Russell Square

Gå nordover mot British Museum – og ta gjerne en rask titt på inngangspartiet på denne fantastiske bygningen. Deretter spaserer du rundt og på baksiden og ser nøye på arkitekturen på dette museet som ble etablert i 1753. Du trenger ikke gå inn, du er en spaserer og ikke en turist med en sightseeingliste. I østenden av gaten bak museet vil du se en grønn park. Dette er Russell Square. Finn deg en benk og sitt litt. Sitt og se på alle forbipaserende. Kommer du hit rundt lunsjtid, altså mellom kl. 13 og 14, så kan det forøvrig være litt vanskelig å finne sitteplass. Da fylles parken med businessfolk og studenter. Om du er av det folkesky slaget, og vil holde deg for deg selv, så kom hit heller i 11-tiden og du vil antakelig finne en benk for deg selv. Sitt ned og forestill deg Virginia Woolf, som var en del av The Bloomsbury Group, sitte på benken bortenfor med notater til boken Mrs Dalloway. Woolf bodde på flere adresser i Bloomsbury, og en av dem var ved Tavistock Square hvor hun drev et forlag sammen med mannen. Du kan jo sette deg ned i denne vakre grønne lungen (istedenfor Russell Square) hvor du blant annet finner en skulptur av Mahatma Gandhi. Charles Dickens bodde også en tid ved Tavistock Square, men ingen av de opprinnelige bygningene eksisterer lenger. Du kan forøvrig ta inn på Tavistock Hotel som nå  ligger der Virginia Woolfs hus lå før det ble ødelagt under 2.verdenskrig.

 

aRusselSq

Russell Square

Lamb’s Conduit street

Gå ut av Russell Square på øst-siden av parken og ta til høyre på Southampton Row. Til venstre finner du en bitteliten passasje som heter Cosmo Place som leder deg til Queens Square. Har du blitt sulten på dette tidspunktet og det er lunsjtid, så snu deg mot høyre og du finner The Mary Ward Centre, et undervisningssenter hvor det er en åpen kafé med de deiligste vegetarretter til gibortpris. Gå deretter rett fram og du er i Great Ormond Street. Her finner du Great Ormond street Hospital –  et av verdens ledende barnesykehus. Gå videre østover og forbi The Espresso Room på høyre hånd. Ikke stopp enda. En kaffe til nå og du ender opp med å øke spasertempoet til et uønsket høyt nivå (med mindre du hadde Jasmin Tea tidligere). Gå heller litt lengre ned i gaten og ta til høyre. Der finner du Lamb’s Conduit street, en liten perle av en gate med flere småbutikker, designbutikker, kafeer og vinbar. Her kan du tillate deg en pint med Bloomsbury ale i puben The Perseverance før du utforsker gaten videre. Det vil få deg i et godt spaserhumør, særlig hvis du slår av en prat med en av stamgjestene.

 

IMG_0852

Rugby Tavern

LambsConduitSt

Lamb’s Conduit Street

Charles Dickens Museum

Når du har sett det du ønsker av Lambs Conduit street så tar du til venstre og inn Rugby Street. Gå til enden av gaten og ta til høyre.  Ta så til venstre  og du er i Northington street. Utforsk gamle bygninger som Dickens spaserte mellom, og drøm om en bolig i en av disse historiske gatene før du tar til venstre i John’s street. Gå rett fram i denne praktfulle gaten med Georgian bygninger, og inn i Doughty street hvor du finner Charles Dickens Museum på høyre hånd. Her kan du tilbringe en liten stund, men ikke glem at du er på spasertur, du har mange gater igjen å utforske.

 

Dickens

Brunswick Centre

Går du videre opp Doughty street treffer du Guildford street. Ta til venstre og gå vestover i Guildford street til du kommer til Grenville street. Et par hundre meter opp denne gaten vil det store brutalistkomplekset Brunswick Centre vil åpenbare seg for deg. Dette komplekset ble bygget på slutten av 60-tallet for salg av boliger på det private markedet. Salget gikk forøvrig dårlig og leilighetene ble tatt over av kommunen og ble til sosialboliger. Lengre nord i Bloomsbury er det også flere sosialboligkomplekser. Et nabolag med kombinasjonen av ekstremt dyre eiendommer og kommunale boliger er svært vanlig i mange av Londons boligområder, noe som gjør hele London spesiell ved at alle typer folk bor om hverandre. Sentrum av London derimot, er stort sett for de med mye penger. Derfor er Bloomsbury ganske unik. Det er et boligstøk midt i sentrum som er for alle. I første etasje av Brunswick Center er det et utvalg av butikker, restauranter og en kino. Hit  går de lokale for å spise og handle og se en film på Renoir (som ofte viser smale filmer av høy kvalitet). Ikke la deg skremme av den brutale arkitekturen, dette er et fascinerende bygg som ble verneverdig i 2000 og det fortjener en god halvtimes utforskning. Og husk å sjekke hvilke filmer som går på Renoir slik at du kan komme tilbake på kvelden for en forestilling.

IMG_0812

Brunswick

Brunswick centre

IMG_0808

Marchmont street

Når du står på vestsiden av Brunswick Centre er du i Marchmont street. Gå nordover og stopp en liten stund i hovedkvarteret til The School of Life, grunnlagt av filosofen Alain de Botton. Dette huset holder utallige kurs om livet, gir ut sine egne bøker og har et bibliotek og en butikk. Det er verdt en titt på hva de gjør, og som de selv sier: The School of Life is devoted to developing emotional intelligence through the help of culture.  Dette er bra materiale for en som ikke er ute etter en materiell opplevelse av London. Men nå – nå er det på tide med en kaffe. Du kan enten spasere tilbake til The Espresso Room, eller du kan ta en stopp på Fork eller Moreish Cafe som ligger rett ovenfor hverandre i Marchmont street. Det veldig hyggelige personalet på Moreish lager cappuccino med små kunstverk i melkeskummet. De har god spansk mat og enorme vinduer som gjør at kafebesøket blir en liten utforskning av Bloomsburys gater fra en barkrakk.

aMarchmontST

MoreishCafe

Moreish Cafe

Art Deco

Ta til venstre i Tavistock Place og gå rett fram en stund til du ender opp i en hovedgate som heter Gower street, helt på kanten av Bloomsbury i nord-vest. I dette området finner du mange av Londons universiteter og skoler for høyere utdanning, bl. annet University College London, som ligger til høyre opp i gaten. Gå inn på skoleplassen og utforsk dette universitetet som er delvis tegnet av William Wilkinson, arkitekten bak National Gallery. I bygningen til venstre holder Slade School of Art til og er du heldig vil du kanskje se noen av kunststudentenes installasjoner i skolegården. Gå tilbake sydover ned Gower street og ta til venstre i Torrington Place. Brått til høyre går du ned Malet street og langs Birkbeck – University of London. I enden av Malet street og til venstre ser du Senate House, Charles Holden’s imponerende Art Deco bygning fra 30-tallet. George Orwell skal visstnok ha vært inspirert av bygningen da han skrev romanen Nineteen Eighty-Four, og Senate House har ved flere anledninger blitt brukt som filmset, blant annet til en av Batmanfilmene. Til daglig er det bibliotek og administrasjon i bygningen, i tillegg til at de flotte lokalene leies ut til private arrangementer som bryllup og business konferanser.

aSenateHouse

Senate House

British Museum

Et steinkast fra Senate House og du er tilbake til British Museum. Denne gangen skal du gå inn da det er tid for din Afternoon Tea. Gå opp trappene i midten av museet og helt til toppen. Der finner du Great Court restaurant hvor du kan nyte et tradisjonelt måltid i tradisjonelle omgivelser. Dette er en fin og myk tilnærming til dette enorme museet. På vei ut går du i bokhandelen og kjøper med deg boken A History of the World in 100 Objects – den kan hjelpe deg med å få litt oversikt over verden og noen av dens millioner objekter. For i morgen tidlig – da kan du ta for deg British Museum. Men velg bare en avdeling av gangen, hvis ikke blir du bare svimmel og kommer til å flykte rett ut på gaten – og tilbake til spaserturen.

BandB

Tavistock Place

 

 

 

Tags:

Leave a Reply