Biscotti alle mandorle – Sicilianske mandelkaker

 

mandorla3

 

Sicilia har kanskje noen av de beste søte saker som finnes. Listen på søte spesialiteter fra denne italienske øya er lang, og noen favoritter er cannoli, cassata, granita alla mandorla, torta di ricotta og disse – biscotti alle mandorle som er myke mandekaker, eller makroner om du vil. Veldig mange sicilianske småkaker består av mandler ettersom det er stor mandeldyrking på Sicilia. Det samme gjelder pistasje, og stedet Bronte spesielt kjent for fine pistasjenøtter. En av de beste iskremene jeg spiser på Sicilia er laget av skikkelige pistasjenøtter, uten irrgrønn fargetilsetning. En god mandelgranita kommer forøvrig også høyt opp på listen.

 

Disse kakene er kjappe å lage om du kjøper ferdigmalte mandler, noe jeg går ut i fra at man finner i Norge i dag. Hvis ikke får du enten gjøre det på den gode gamle måten og skolde dem selv, eller du kan male hele mandler med skallet på. Da får du forøvrig en litt hardere konsistens på de ferdige kakene, og det blir en smule forskjell i smaken..

ca. 16-18 stk

  • 300 g skoldede og malte mandler
  • 250 g sukker
  • 4 eggehviter
  • 1 liten ts vaniljesukker
  • 1/4 ts salt
  • 100 g mandelflak

Ps; Du kan godt ha litt hvetemel i denne oppskriften også, da blir kakene litt fastere (bruk ca. 1 ss hvetemel i såfall). Uten hvetemel blir de helt saftige og myke inni og med et seigere ytre.

Slik lager du biscotti alle mandorle:

Bland alt det tørre i en bolle. Ha eggehviter over i bollen og rør kraftig til du har en seig og fast masse. Dekk et stekebrett med bakepapir og sett ovnen til 150-160 grader. Bruk to spiseskjeer til å forme kaker som er ca. 4-5 cm i diameter. Lag dem så runde som mulig. Dryss mandelflak over kakene og press forsiktig på sidene slik at det er mandler over det hele. Bak i ovnen i ca. 20 minutter eller til kakene akkurat begynner å gylne. De skal ikke bli særlig gylne da dette tar bort oe av den delikate mandelsmaken. Legg evt. bakepapir over. Jeg synes forøvrig ikke det er noen krise om de blir litt gylne. Da blir de litt sprøere utenpå og så liker jeg den gylne smaken.. La mandelkakene kjøles litt ned før du løfter dem fra bakepapiret. Disse småkakene passer ypperlig til vanilje- eller pistasjeis. Eller hva med å gjøre  det enda mer siciliansk og servere en porsjon mandelgranita sammen med dem?

Leave a Reply