Barbican

 

barbican

Høyblokkene i Barbican

Barbican er et stort boligkompleks som ligger i City of London, og som ble bygget i 60- og 70-årene. I tillegg til boliger finner du Barbican Centre som er et sted for teater, klassisk- og moderne musikk, film, kunst, foredrag og mye mer. Hele Barbican er et imponerende brutalistisk arkitektvidunder og er i dag fredet. Det finnes tre høye tårn og flere lavere bygninger som former Barbican Estate (boliger). Midt i mellom alle disse boligblokkene ligger Barbican Centre.

20141017_135231

En del av de lavere boligblokkene

Som nummer to av alle mine artkitekturforelskelser i London (Battersea Power Station er nummer 1) var Barbican også et objekt jeg brukte til utforskning på kunstskolen. Brutalisme var ikke noe jeg satte særlig pris på da jeg bodde i Oslo, men etter at jeg flyttet til London har jeg sett så mange eksempler på  denne type arkitektur i betong at jeg har blitt mer og mer fascinert. Når jeg går i gjennom eller forbi disse bygningene er det som om jeg blir dratt langt inn i det underbevisste, som i et mareritt eller i en annen type drøm av det arkitektoniske slaget. Jeg velger å tro at grunnen til at folk ikke liker denne slags brutal arkitektur er at den treffer dem nettopp i disse litt mørkere hjørner av sjelen – et sted hvor det finnes ting man helst ikke vil konfronteres med.

20141017_135721

Inngangspartiet til Barbican Centre fra Lakeside Terrace

Mulig vi derfor vil at det meste skal være lyst og koselig og hyggelig og trivelig – noe som er atskillig tryggere og mindre konfronterende. Kanskje sannheten er at jo mer koselig og hyggelig ting er, jo mer grums har folk skjult i skuffene? Uansett, jeg elsker denne slags tunge og mørke arkitektur. Og det betyr ikke at jeg har noe mindre grums enn andre, jeg er bare veldig klar over at grumset finnes. Eller kanskje enklere; jeg liker enorme betongbygninger fordi jeg vokste opp i blokk og bodde noen år rett ved Ammerudblokkene i Groruddalen…

20141017_140351

Arkitektur som i en sci-fi film

Når du kommer inn i Barbican Centre, som i tillegg til resten av hele Barbican komplekset er bygd av arkitektfirmaet Chamberlin, Powell and Bon, er det som å krype inn i en sci-fi film. Det hele er så mørkt og tungt og dystert at det er en sann fryd. Arkitekturen er en herlig blanding av rette linjer og myke kurver i betong. Belysningen er dunkel, deler av gulvene er teppebelagt, og det kjennes virkelig som om du er i en annen verden. Mange folk kommer hit bare for å lese eller for å jobbe på Pc’en sin, og de blir gjerne sittende hele dagen enten på gulvet, på en benk eller ved et bord.

20141017_135803

Dunkel belysning

I dette senteret for kultur kan du se og høre det aller beste og fremste på alle felt, og du kan spise og drikke ved flere kaféer og restauranter. Utenfor senteret er det en stor plass, Lakeside Terrace, som er åpent for alle, ikke bare beboerne i Barbican. Her kan du sitte ute og nyte arkitektur på alle kanter mens du sipper til en Monmouth kaffe fra Foodhall kafé.

20141017_135826

Inngangspartiet fra Lakeside Terrace

Leave a Reply